woensdag 22 april 2009

Generaal Peter van Uhm moet zich minder bemoeien met besluitvorming JSF in Tweede Kamer

Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm bemoeit zich volgens D’66 teveel met de besluitvorming over de JSF in de Tweede Kamer. “De kwaliteit van een democratie herkent men aan de afstand tussen uniform en parlement.”

Het blad Elsevier meldt: “De generaal hield onlangs in de Telegraaf een hartstochtelijk pleidooi voor de JSF. Hij riep de Tweede Kamerleden op zich te laten leiden door de adviezen van experts en stelde daarbij dat de tests van de krijgsmacht naar de JSF 'zuiver' zijn geweest.”

De legerleider zei: “Als dat in twijfel wordt getrokken moet je je afvragen wat er aan de hand is in Nederland”.

In Elsevier: Generaal Van Uhm moet zich minder bemoeien met besluitvorming JSF in Tweede Kamer

Interview in Telegraaf
Begin april schreef de Telegraaf: “Zowel voor de krijgsmacht als de BV Nederland is het een gigantische domper als de Tweede Kamer deze maand besluit de twee JSF-testtoestellen toch niet aan te schaffen. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm vindt dat de keuze voor het beste materiaal voorop gesteld moet worden, als de politiek grote offers van zijn manschappen vraagt.”
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3644988/__Van_Uhm__JSF_is_de_beste_keus__.html


Testtoestellen
Op 31 mei 2008 heeft Nederland een Memorandum van Overeenstemming ondertekend, waarin de intentie tot de aanschaf van twee testtoestellen van het type JSF is opgenomen. Deze opdracht is nog niet bevestigd. In de loop van 2009 wordt verwacht dat de definitieve beslissing zal worden genomen.

De testtoestellen moeten gaan bijdragen aan een doorlopende Nederlandse invloed op de ontwikkeling van het vliegtuig. In maart 2009 besloot de Britse luchtmacht (RAF) over te gaan tot de aanschaf van testvliegtuigen.

Debat in Kamercommissie
Het debat op 22 april eindigde onbeslist, zo meldt Elsevier.

"Het debat over de aanschaf van twee JSF-testtoestellen is onbeslist geëindigd. Het kabinet en de PvdA-fractie blijven lijnrecht tegenover elkaar staan, bleek woensdag na een urendurend debat dat pas rond middernacht werd afgehamerd.
http://www.elsevier.nl/web/Artikel.htm?contenti...

PvdA
Het verzet van de PvdA bleek in het debat harder dan verwacht, zo schrijft Trouw. "PvdA-woordvoerster Angelien Eijsink maakte gisteravond in het debat over de ’defensieorder van de eeuw’ gehakt van de zeer langdurige studie van staatssecretaris De Vries." http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article2738...

CDA
De CDA zal de komende regeeerperiodes wel in de coalitie blijven zitten, en zo kunnen ze mee blijven draaien op het hoogste geweldsniveau, is deze partij daarom zo fel voorstander van de aanschaf van de JSF?


Fictieve parlementaire enquête over JSF

Defensiedeskundige Ko Colijn formuleert enkele vragen aan de heer De Winter, directeur algemene beleidszaken van het ministerie van Defensie. Het gaat om een fictieve parlementaire enquête in 2014 over de aanschaf van de JSF.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Winters eigen nota's aan de top van het ministerie uit 2000. Duidelijk wordt dat de JSF gewoon wordt aangeschaft.

Colijn schrijft: “Wie gelooft dat het kabinet Balkenende serieus meent dat het besluit over de opvolger van de F-16 pas in 2010 zal vallen? Misschien alleen staatssecretaris Jack de Vries.”

“De gedoodverfde kandidaat, de Joint Strike Fighter, wordt steeds duurder, de Ame­ri­kaan­se Re­ken­ka­mer blijft waarschuwen en ook de Ne­der­land­se Re­ken­ka­mer sloeg in 2006 al alarm omdat een rekening van vijftien miljard euro toch wat veel van het goede leek,” zo meldt Colijn.

Door Ko Colijn, Vrij Nederland (06-09-2008) De Fuik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten